Musical Ester

Het verhaal
Ester is een musical naar het gelijknamige Bijbelboek in het oude testament. Ondanks dat het verhaal zo lang geleden heeft plaatsgevonden zou het verhaal zich ook in de huidige tijd kunnen afspelen.
Het verhaal gaat over vreemdelingenhaat. 

Het verhaal speelt zich duizenden jaren geleden af in het rijk van de Meden en Perzen in het Midden Oosten. Koning Ahasveros, een ietwat naïeve koning, heerst over zijn rijk dat na allerlei oorlogen nu in een wat rustiger vaarwater is gekomen. Zijn koninkrijk is groot en rijk. In het paleis worden dan ook regelmatig feesten gehouden.
Op één van deze feesten laat hij zich in een dronken bui door de feestgangers overhalen om koningin Vasti als lustobject te laten optreden op zijn feest.
De koningin doet aan deze vernedering niet mee en levert haar kroon in.

Ahasveros besluit om voor de nieuwe koningin een Miss Perzië verkiezing uit te schrijven. Na een selectieprocedure wordt het jonge weesmeisje Ester de nieuwe koningin. 
Ester is samen met haar oom Mordechai vanuit Israël gedeporteerd naar Perzië. De koning lijkt weer gelukkig.
Inmiddels begint er in het land een hetze tegen de Joden te ontstaan onder leiding van de fascistische minister Haman. Haman ergert zich aan de Joden, die zich niet voor de koning en de ministerraad  willen buigen. Vooral ergert Haman zich aan Mordechai, die Haman constant herinnert aan een nog te vereffenen schuld. 

Ahasveros ziet de ontwikkelingen niet en denkt dat Haman alles goed voor hem regelt.
Haman krijgt het op slinkse wijze voor elkaar om de koning een wet te laten ondertekenen. Een onomkeerbare wet van Meden en Perzen, die het mogelijk maakt om zonder enig proces de Joden uit te moorden.

Nog voor het moment dat de wet van kracht wordt gaan de Joden onder leiding van Mordechai in de tegenaanval. Via zijn nichtje Ester heeft hij toegang tot de koning.
Als koningin Ester de koning van de onderdrukking van haar volk vertelt, en dat zij ook slachtoffer van Haman wordt, wordt Ahasveros wakker geschud en schrikt  hij van het effect van de door hemzelf ondertekende wet. 
Hij maakt een nieuwe wet waarin staat dat de Joden zich mogen verdedigen tegen de agressors. 

Het verhaal eindigt met de ophanging van Haman en zijn fascistische vrienden door de Joden.
Deze keer werden de onderdrukten de ‘winnaars’. De zon ging weer over hen op.

De uitvoering en cast

De musical is uitgevoerd op 17,18 en 19 april 1997 in de Grote of Martinikerk  in Doesburg onder leiding van Evert Jansen en Elly  van Etten. De muzikale leiding stond onder leiding van Esther ter Steeg.
Zes maanden zijn de ruim 120 deelnemers wekelijks bij elkaar geweest. Wat aanvankelijk een losse groep was, is uitgegroeid tot een hechte groep enthousiaste spelers, zangers en bouwers. Vooral het gemeente werk van de twee protestante gemeentes Angerlo en Doesburg kreeg een enorme opkikker.
In vrolijke en emotionele momenten leerden de deelnemers elkaar kennen. 
Een doldwaas feest in het paleis, een Miss verkiezing, een verliefde koning met een jonge koningin. Maar ook de opkomst van een groep rassenhaters, een naïeve koning, die ongelezen een wet tekent, de onderdrukking  van vreemdelingen. Het zijn allemaal elementen die je zomaar in de 21e eeuw kunt invullen.
De ontroerende Boodschap, waarmee de musical eindigt is uitdragend en  blijft pakken: De zon gaat schijnen.

Reacties van toeschouwers

Het publiek is met de musical Ester verrast met een verhaal dat nog steeds actueel is. Confronterende momenten tijdens de uitvoering bleken de inlevering van de kroon van koningin Vasti en de invasie van de fascisten tussen de toeschouwers, waar ze met pamfletten en leuzen hun denkbeelden aan het publiek opdrongen. Menigeen werd weer eens op de feiten gewezen van onderdrukking en vreemdelingenhaat.

Enkele reacties:

Mijn verhaal over mijn rol in de musical Ester.

Je weet dat ik al wat ouder ben en met zo'n jonge koningin heb je 's-avonds vaak niet meer zoveel  zin om nog eens één van je schrijvers te roepen om je verhaal laten te noteren.
Na alle toestanden met Haman heb ik inmiddels, samen met de koningin een rustig leven gaan leiden. Ik heb de joden weer terug laten keren naar hun eigen land en heb een groot deel van taken overgedragen aan mijn  zonen.
Wat die verder in het land uitvoeren, weet ik ook niet meer precies. Ik hoor wel dat het met drank en vrouwen te maken heeft. Maar dat ik niet zo erg want ik hield ook wel van 7 dagen feest. Af en toe ga ik ook nog wel eens naar zo'n feestje. Maar die zijn niet zo leuk meer hoor. Je mag niet meer sjoelen , maar je moet nu swaffelen.
Afijn als het de jongens maar genieten en het land niet te moeilijk doet lukt het wel. Zo ziet u maar mevrouw ik ben nog steeds een beetje naïef.
 
Ahasveros. (Harold Jansen)
Koning van de Meden en Perzen.