Musical Ester

In seizoen 1996-1997 werd de musical Ester van SGO ingeoefend.

In april 1997 werden drie voorstellingen gegeven in de Grote-of Martininkerk te Doesburg.

De regie was in handen van Evert Jansen en Elly van Etten.

Dirigente van het vierstemmig koor was Esther ter Steeg.

Een deel van de nummers werd live begeleid door een gelegenheidscombo onder leiding van Esther ter Steeg. De overige nummers werden gezongen met CD begeleiding.

Op het laatste moment werd het gedeelte boven Het Koor, waar gespeeld werd, afgeschermd met een enorm stuk landbouw plastic. Dit om het geluid beter te regelen. Meer dan 100 vrijwilligers werkte aan deze uitvoeringen mee.

Jakob        

In seizoen 2001-2002 werd de musical Jakob van SGO ingeoefend.

In april 2002 werden drie voorstellingen gegeven in de Grote-of Martininkerk te Doesburg.

Anja Beckmans, dirigent van Follow-Up, dirigeerde het vierstemmige koor. Roelof Smedes heeft enkele partijen met de mannen ingeoefend. Een deel van de liederen werd begeleid door live muziek.

De regie werd gedaan door Anneke Bokslag.

Voor het eerst zat het publiek op drie tribunes. Op die manier konden het publiek op het spel kijken. De spelers liepen op echt zand. Op de stenen kerkvloer lag drie kuub echt zand. Een geweldig effect. Jakob kon zo echt met zijn familie en volk door de woestijn sjouwen.

Jozef 

In seizoen 2004-2005 werd de musical Jozef van SGO ingeoefend.

In april 2005 werden drie voorstellingen gegeven in de Katholiekekerk aan de Juliana van Stolberglaan te Doesburg.

Deze musical speelde in twee tijden, de tijd van Jozefs leven en de tijd na zijn dood. Door het brede podium speelden de tijd van zijn leven steeds links op het podium en de tijd na zijn overlijden op de rechter deel.

Anja Beckmans leerde alle liederen weer vierstemmig aan. Pianist Ernst Boesveld begeleidde het gelegenheids combo.

Anneke Bokslag verzorgde de regie.

Mozes

In seizoen 2007-2008 werd de musical Ester van SGO ingeoefend.

In april 2008 werden drie voorstellingen gegeven in de Grote-of Martininkerk te Doesburg.

Anja Beckmans leerde alle liederen weer aan alle vier partijen aan en pianist Ernst Boesveld begeleidde deze keer alle nummers live met zijn (gelegenheids)combo.

Anneke Bokslag begeleidde de spelers in hun spel had de eindverantwoordelijkheid over de aankleding van het geheel.

Bijzonder detail deze keer was de echte waterpartij in de kerk. Mozes hoort wel bij echt water.

Matteüs Passie

Follow Up is een oecumenische zanggroep, die voornamelijk geestelijke liederen zingt en oefent in de Grote-of Martinikerk te Doesburg.
Men zocht meer uitdaging. Koor en dirigent waren er niet onaanzienlijk in kwaliteit op vooruitgegaan en men besloot nu wekelijks te oefenen. Bovendien biedt het huidige reportoir niet meer voldoende bevrediging.

Het SGO had het antwoord! De broer van Gerard van Midden, Piet, heeft samen met Gerard van Amstel een Matteus Passie geschreven. Deze Passie bood de uitdaging aan Follow Up. In 2009 traden zij op in de lijdenstijd.

Vijf optredens waren er gepland, in Dieren, Westervoort, Zevenaar, Ellecom en Doesburg (onze thuiswedstrijd).

Anja Beckmans dirigeerde het geheel en pianist Ernst Boesveld begeleidde op de piano. Zij vormen samen het vaste duo van zanggroep Follow-Up.

Ruth

In seizoen 2010-2011 werd de musical Ruth van Creeer 't Samen uit Ede ingeoefend.

In april 2011 werden drie voorstellingen gegeven in de Grote-of Martininkerk te Doesburg.

Deze keer stond de tribune andersom. Voorafgaand kon het publiek winkelen in het winkelhart van Bethlehem. Menig doesburgs ondernemer heeft er goed zaken gedaan. Een hele leuke vondst was het koren, elke avond werd het weer opnieuw omgehaald.

Anja Beckmans dirigeerde het koor weer vol verve. Het was deze keer een extra moeilijke klus. Door de andere bron, vroeg het inoefenen ook nog andere kwaliteiten van de dirigent. Pianist Ernst Boesveld speelde alle liederen op zijn piano en begeleidde daarbij ook het gelegenheidscombo. Ook van Ernst vroeg het deze keer veel improvisatie talent. De regie was weer in handen van Anneke Bokslag.

Bijzonder was het feit dat er deze keer veel tieners meededen. Menig tiener zong de sterren van de hemel. een deel van de spelers en zangers ging met het oog op hun jonge leeftijd, tijdens de oefenavonden in de pauze naar huis.

Babel Musical Sing-a Long

Deze werd gehouden op zondagmiddag en -avond 15 april 2012. Vanaf 14.00 uur in de Grote of Martinikerk.

Hieronder ziet u wat U zich erbij kunt voorstellen.

Voor wie ooit aan een musical van Babel in Doesburg meedeed was de Sing a Long een reunie.

Deed je in 1997 mee aan musical Ester
en/of in latere jaren aan Jakob (2002), Jozef (2005), Mozes(2008) of Ruth (2011)?

Het ging als volgt:
Uit elke musical werden door Anja Beckmans en Ernst Boesveld, 3 liederen gekozen.
Na opgave per e-mail, ontving men de desbetreffende teksten op muziek via de e-mail.
Zo kon men thuis de liederen weer lekker opfrissen en inzingen en 's avonds laten horen en laten meezingen.

Tussen 15.00 uur en 17.30 uur werd het samen vierstemmig zingen geoefend ook in combinatie met de band. Daarna aten we met elkaar soep met brood en 's avonds hielden we de Sing-a Long voor wie lekker met ons mee wilden zingen.

We waren zeer verrast en ook ietwat zenuwachtig toen we vanaf zeven uur de eerste rijen zagen volstromen. Voor sommige deelnemers was het jaren geleden en hadden ze aan één musical meegedaan, voor hen waren alle andere liederen onbekend. Omdat de sfeer zo goed was en Anja de stemming op peil wist te houden, probeerde iedereen om met plezier, zo goed mogelijk te zingen. De tijd vloog om en na afloop werd in 10 minuten de hele kerk ontruimd voor de Bazar, zodat men de opbouw daarvan maandagmorgen kon starten. Na de vlotte ontruiming van het zit gedeelte, hebben we nog gezellig met elkaar gedronken en nagenoten, voordat we afscheid namen na een geslaagde Sing a Long.

Er is van de avond een filmpje gemaakt die te bekijken is op www.doesburgtv.nl  Ga dan naar recente video's en klik op Sing a Long Stichting Babel.